Pár éven belül drámai korrekciókat vizionál a pénz- és tőkepiacokon Carl Icahn tőzsdeguru, a 78 éves milliárdos az októberihez hasonló összeomlásra számít, ahonnan azonban már nem lesz visszafordulás.

A Reuters Global Investment Outlook konferenciáján az üzletember arra nem tudott pontos választ adni, hogy mikor következik be a krach: lehet, hogy három hét, három hónap, vagy három év múlva, de öt éven belül biztos – fogalmazott.

Icahn borús jövőképe homlokegyest ellentmond a piaci hangulatnak, a befektetők többsége ugyanis úgy gondolja, hogy a dinamikusan bővülő vállalati fúziós és felvásárlási láz, valamint az alacsony kamatkörnyezet hosszabb távon is fenntartja a bika piacot. A befektetők hamar elfelejtették az alig pár héttel ezelőtti vérengzést látva, hogy az S&P-500 mutató 2041 pont fölött jár. Icahn azonban már javában készül a medvepiacra, elmondása szerint jelentős portfólióval shortolják az indexet.

A Reuters ugyanakkor kiemeli, hogy a guru jól láthatóan enyhébb hangnemben fogalmaz a jövőt illetően, és azért használ oly tág időintervallumot prognózisában, hogy ne okozzon felbolydulást a piacokon. Egy évvel korábban még nem volt ilyen óvatos az üzletember, a hírügynökségnek adott interjúja látványos esést okozott a piacokon.

Az alacsony olajár a fogyasztás bővülése révén rövidtávon jót tesz az amerikai gazdaságnak, az energetikai cégek árfolyamának csökkenése pedig jó beszállási lehetőséget kínál a részvénypiacokon. Icahn ugyanakkor kiemeli, hogy miután 10 nagyvállalat igazgatósági tagja, pontosan tisztában van a helyzettel, és valami nagyon nincs rendben ezekkel a cégekkel. A rendkívüli eredmények ugyanis a guru szerint mindössze annak köszönhetőek, hogy a vállalatok alacsony kamat mellett jutnak forráshoz a piacokon. Icah elismeri, hogy tévedhet, és megtörténhet, hogy a piac akár újabb ezer ponttal is emelkedhet. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a több évtizede van jelen befektetőként a piacokon, ez idő alatt pedig többször lett igazai mint ahányszor tévedett. Icahn már júliusban arra figyelmeztetett, hogy aggódik az amerikai tőzsdék szűrnyalása miatt, de az elmúlt időszakban több sztárbefektető – köztük Soros György vagy Stan Druckenmiller - is esésre rendezte át a portfólióját.

Forrás és szerző: Túrós-Bense Levente, Napi Gazdaság Online

A kép illusztráció, forrása: economiccollapsenews.com