A Nyugat és Oroszország közötti küzdelem következő frontvonalát vizionálva kommentálja a hét végi tüntetéseket az International Business Times. Orbán Viktor a lap szerint olyan szerepet játszhat, mint amilyet Viktor Janukovics volt oroszbarát elnök alakított Ukrajnában.

Magyarország a következő Ukrajna? Ez az ország megérett arra, hogy az Oroszország és Európa közti konfliktus új frontvonalává váljon – írja a Napi.hu az International Business Times (IBT) cikkére hivatkozva. A cikk a hét végi tüntetéseket kommentálja.

A lap szerint a korrupció és az egyre inkább oroszbarát kormányzat elleni mozgalom bontakozott ki Magyarországon. Magyarország stabilabb, mint Ukrajna, amelyben politikai szekták harca dúl hónapok óta, és kevésbé látszik valószínűnek, hogy a belpolitikai küzdelem erőszakossá válik, ám az erősödő kormányellenes demonstrációk a Nyugat és Kelet harcának újabb csataterévé tehetik az országot. A hét végi tüntetés jelszavai ugyanis kísértetiesen hasonlítanak arra, amit Viktor Janukovics megbuktatott ukrán elnök ellen az ottani demonstrációkon hangoztattak.

A cikk ezek után több hasonlóságot is felhoz Ukrajna és Oroszország, illetve Magyarország és Oroszország kapcsolata között. Például akárcsak Janukovics, korábban Orbán sem mélyítette országa kapcsolatait Moszkvával. A Janukovics-adminisztráció pedig tavaly decemberben 15 milliárd dolláros hitelszerződést kötött az orosz kormánnyal, nem sokkal azt követően, hogy elállt az EU-ukrán társulási szerződés aláírásától (ez mobilizálta a Janukovics elleni tüntetőket). Az Orbán-kormány pedig 10 milliárd eurós hitelszerződést venne fel a paksi bővítésre, az IBT ezt is párhuzamba állítja az ukránok hitelszerződésével. 

A témáról bővebben EZEN a linken lehet olvasni.

Forrás: hvg.hu, Napi.hu