A világgazdaság gyengébb állapotban van most, mint a 2008 szeptemberi pénzügyi megrendülést követő hónapokban. A politikai feszültség emelkedése Európában és Ázsiában figyelmeztető jel mindannyiunk számára. Az adóssághegyekre épült jóléti korszaknak vége, még ha ezt a főáramlatú média és politika eddig nem is közölte az utazóközönséggel.

Amit a G20 ígért, az puszta szemfényvesztés

Az utóbbi órákban és napokban olyan hírek jöttek ki Japánból, Kínából, Németországból és az USA-ból, amelyek világos üzenetet hordoznak számunkra.  A világgazdaság nem mutatja a fellendülés jeleit, hanem éppen ellenkezőleg, erősödik a recessziós spirál. Ez egyben azt is jelenti, hogy a G20 csúcs azon ígérete, miszerint az elkövetkező öt évben 2%-kal megnövelik a globális növekedést, szimplán szemfényvesztés.

 

 

Sorra jönnek a rossz hírek

Japán kezdte a sort hétfőn, bejelentve, hogy a Felkelő Nap Országa hivatalosan is recesszióba süllyedt.  Folytatta a sort a 18-tagú eurózóna, ahol harmadik-negyedéves adatok azzal a meglepetéssel szolgáltak, hogy a régió három legnagyobb gazdaságában - Németország, Franciaország és Olaszország – koncentrálódnak legmarkánsabban a recesszió erősödésének jegyei.  A teljes zóna 0,6%-os bővülést mutatott, messze a 2008 előtti időszak átlagosan 2%-os ütemétől.

Németország csak egy paraszthajszállal maradt el attól, hogy hivatalosan recesszióba süllyedjen.  0,1%-os (úgynevezett) bővülést mutatott be, miután az előző negyedévben 0,1%-kal zsugorodott a gazdasága. A pénzügyi krízis kitörése óta most új jelenség, hogy már második negyedévben is lemarad a német gazdaság bővülése az euró-övezet átlagától. Tegnap pedig az derült ki, hogy a német feldolgozóipar aktivitási indexe 16 havi mélypontra esett.

Eközben Olaszország harmadik recessziójába süllyedt 2008 óta, 0.1%-al zsugorodva, miután az előző negyedévben már 0.2%-al csökkent a kibocsátása. Az óceán túlpartján az USA tegnap publikált beszerzésimenedzser-indexe 10-hónapos mélypontra esett.

Rosszabb állapotban, mint 2008-ban

A világgazdaság gyengébb állapotban van most, mint a 2008 szeptemberi pénzügyi megrendülést követő hónapokban.  Egyrészt azóta az adósságállományok átlagosan 40%-Kal emelkedtek, másrészt a BRICS országok, amelyek az elmúlt hat évben a globális bővülés 80%-át nyújtották, most gyorsan lassulnak.

A pénzügyi válság kitörése utáni időszakban a kínai gazdaság még 10% közeli ütemben bővült, köszönhetően egy 500 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagnak és a hatóságok döntésének, hogy masszív hitel-programokat indítanak az építőiparban. Egyszer volt Budán kutyavásár, ezt már nem lehet többször eljátszani, hiszen a kínai teljes adósságszint azóta 60%-kal növekedve már a GDP 215 százalékánál tanyázik!

A kínai bankok rosszhitel-állománya mostanra a 2008 utáni időszak legmagasabb szintjére emelkedett.  Ez egy újabb bizonyítékát adja annak, hogy vége annak az ingatlanár-szárnyalásnak, amely az elmúlt időszak növekedési ütemének egyik fő oszlopa volt. A házeladások az első tíz hónapban 10%-kal estek az előző év azonos időszakához képest.  A kínai gazdaság idén várhatóan 7,4%-kal nő, ami a legalacsonyabb ütem 1990 óta, és az új hírek szerint a Kínai Kommunista Párt a jövő évi hivatalos növekedési célt lejjebb akarja revideálni.

A brazil gazdaság – a világ hetedik legnagyobbja - idén az első fél évben recesszióban volt, a másodikban pedig stagnál.  Az orosz gazdaság – a világ kilencedik legnagyobbja – gyakorlatilag leállt a mélybe hullott olajárak és a nyugati szankciók együttes következményeképpen.

Egy korszak vége

A politikai feszültség emelkedése Európában és Ázsiában figyelmeztető jel mindannyiunk számára.  Az adóssághegyekre épült jóléti korszaknak vége, még ha ezt a főáramlatú média és politika eddig nem is közölte az utazóközönséggel.

Szerő: Káncz Csaba, forrás: Privátbankár