A munkahely manapság a terror és szenvedés, nem pedig az örömet nyújtó alkotó munka színtere. Az egzisztenciális függésben lévő munkavállalók nyomott bérért kénytelenek elviselni azokat a körülményeket, amelyeket az erőfölényben lévő munkáltatók rájuk kényszerítenek. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a munkafolyamatok automatizálása következtében egyre több helyen dolgoznak gépek helyettünk és mind kevesebb emberi munkaerőre van szükség: a nagyfokú gépesítés miatt tíz-tizenöt éven belül a munkahelyek csaknem fele megszűnik.

 

Na de hogyan lehetne megszüntetni a kiszolgáltatottságot? Mitől lenne vége a túlhajszoltságnak, a lelkileg, szellemileg és testileg kizsigerelő munkavégzésnek? Mit kezdhetünk azokkal a milliókkal, akik számára már most nincs elég munkahely? A legkézenfekvőbb módszer a feltétel nélküli alapjövedelem (FNA) bevezetése, amely révén még az állásunk elvesztése esetén sem kerülhetnénk olyan kilátástalan helyzetbe, ami bármilyen, akár embertelen feltétel elfogadására kényszeríthetne. A feltétel nélküli alapjövedelem által megengedhetnénk magunknak még azt a „luxust” is, hogy csak azt a munkát vállaljuk el, ami valóban megfelel elvárásainknak. 

A feltétel nélküli alapjövedelem – elfogadása esetén – olyan szociális emberi jog lenne, mely alanyi jogon garantálná a jövedelmet az egyénnek egy adott politikai közösségen belül. Nem lenne feltétele a munkavállalás, nem kötődne jogosultsági vizsgálathoz vagy „kényszermunkához”. Az alapjövedelem célja valamennyi polgár alapvető szükségletének, azaz az étkezésnek és a lakhatásnak a biztosítása. 

Az FNA révén megszűnne a „kényszermunka”, a kiszolgáltatottság és a munkanélküliség, eltűnnének a látszatmunkák. Humánussá tenné a munkavégzést, a munkahelyeken helyreállítaná az emberi méltóságot, támogatná az egyéni képességek kibontakoztatását, növelné az emberek munkamotiváltságát. Az alapjövedelem kiváltaná és feleslegessé tenné az emberi méltóságot sértő, alá-fölérendeltségi viszonyokat kialakító segélyrendszereket. 

Nagyon fontos elem, hogy ez a jogosultság nem a hatalom „könyörületességétől” függne, így az emberek politikailag nem válnának „korrumpálhatóvá”, hiszen nem kellene arra szavazniuk, aki többet ígér nekik. 

A FNA bevezetése ráadásul nem megvalósíthatatlan, hiszen a technika robbanásszerű fejlődése révén ma már elegendő termék és szolgáltatás áll az emberiség rendelkezésére ahhoz, hogy mindenki hozzáférhessen alapvető szükségleteihez. 

Forrás: Wikipédia, Alapjovedelem.hu, FNA.hu

További információ és kapcsolat: www.facebook.com/FNA.hu és www.alapjovedelem.hu és www.facebook.com/Alapveto.Jovedelem


Kérjük mindazon szervezeteket/mozgalmakat/csoportotokat/honlapokat és Facebook oldalakat, amelyek szintén az alapjövedelem bevezetése mellett, és eme elkötelezettségükről az újság nyújtotta lehetőségekkel is hírt adnának, hogy jelezzék csatlakozásukat – elérhetőségeik megadásával – ezen az email címen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

További cikkek és írások a Közösségépítő újságban: