Az egyre forróbb nyaraknak köszönhetően már az is észrevehette, hogy bolygónk folyamatosan melegszik, akit nem foglalkoztat az Északi sark jegének olvadása. Miközben lassan felforr a Föld, addig a javak elosztása terén oda jutottunk, hogy a világ lakossága leggazdagabb 1 százalékának már több vagyona van, mint a fennmaradó 99 százaléknak összesen (akik közül százmilliók éheznek). Mi a kapcsolat a globális felmelegedés és az iszonyatos méretű egyenlőtlenség között? Az, hogy mindkét jelenség oka alapvetően a piacgazdaság mechanizmusaira vezethető vissza, amelyek mostanra a javak igazságos elosztását és a globális ökoszisztémát egyaránt veszélyeztetik. A politikusok hurráoptimista lózungjai ellenére a jelenlegi társadalmi-gazdasági rendszerünk nem tartható fenn és – a mostani trendek mellett – 2030-ra összeomlik. 

 

A globális tragédia bekövetkezése megelőzése érdekében sokan keresnek olyan megoldást, amely egyaránt szolgálja az emberiség jólétét és Földünk megóvását. Az egyik ilyen lehetőség az „Erőforrás Alapú Gazdaság” elnevezésű tudományos gazdaságszervezési forma, amely célja a fenntarthatóság és az emberi élet minőségének javításának elősegítése, amit alapvetően a megújuló energia, az optimalizált újrahasznosítás, a nyílt forrású termelés és a hozzáférési bőség jószágonkénti megteremtése által igyekszik elérni. Alapeleme, hogy minden ember szükségletéről gondoskodik, hiszen a termelékenység magas foka révén ez ma már technikailag lehetséges. 

Az erőforrás alapú gazdaság modelljének bevezetését a nemzetközi Zeitgeist Mozgalom (www.tzm.hu) tűzte ki célul, amely magyar tagjai segítségével itthon is aktívan népszerűsíti a tudományos elgondolást. Hozzájuk hasonlóan az Emberközpontú Országért Mozgalom (www.facebook.com/ekomozgalom) szintén az erőforrás- és projektalapú társadalom létrehozásában látja a választ a jelen és a jövő generációit együttesen terhelő egyre súlyosbodó válságokra.

Ahhoz, hogy ez a környezeti-, gazdasági-, és társadalmi fenntarthatóságot biztosító erőforrás alapú gazdaságszervezési mód elterjedhessen, egyrészt informálni kell az embereket a mostani társadalmi-gazdasági rendszer fenntarthatatlanságáról, másrészt meg kell változtatni a társadalmi értékrendet, az intellektuális, morális és kulturális klímáját. 

Akit érdekel az emberiség jólétét szolgáló gyakorlatok megvalósítására által kínált alternatíva, az látogassa meg a Zeitgeist Mozgalom honlapját, ahol megtekinthető a „Bevezetés az Erőforrás Alapú Gazdaságba” című rövid előadás, a „Zeitgeist: Moving Forward” dokumentumfilm, vagy el lehet olvasni „A piacgazdaság alkonya” című anyagot. 

További információ és kapcsolat: 
www.facebook.com/tzmmagyarorszag és www.tzm.hu és www.facebook.com/zeitgeisthungary valamint www.facebook.com/ekomozgalom


Kérjük mindazon szervezeteket/mozgalmakat/csoportotokat/honlapokat és Facebook oldalakat, amelyek szintén egyet értenek az erőforrás alapú gazdaság modelljével, és eme elkötelezettségükről az újság nyújtotta lehetőségekkel is hírt adnának, hogy jelezzék csatlakozásukat – elérhetőségeik megadásával – ezen az email címen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

További cikkek és írások a Közösségépítő újságban: