A gazdasági válság kirobbanása óta sok százezer ember vergődik Magyarországon a devizahitelek csapdájában. A visszafizethetetlen méretűre nőtt hitelek törlesztő-részletei okozta anyagi ellehetetlenülésből nem látszik kiút, így voltak, akik a kilátástalanságból külföldre, míg mások a halálba menekültek. Az elkeserítő helyzetbe került családok között szerencsére vannak olyanok is, akik nem hagyták annyiban, és szervezetté alakulva közösen próbálnak küzdeni azon körülmények ellen, amely lehetővé és törvényessé (!) teszi sok százezernyi ember kifosztását. 

 

Ilyen a Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet (www.bankcsapda.eu) is, amely a devizában nyilvántartott speciálisan kedvezőtlen hitelezés áldozataivá vált emberek érdekében alakult. A Bankcsapda tagjainak meggyőződése, hogy a gazdasági válság óta az éppen regnáló hatalom az országos bankszövetség alárendeltje volt, így a társadalmi, szociális és gazdasági kérdésekre a politika nem kínált és nem kínál megoldásokat. A devizaadósoknak éppen ezért maguknak kell megteremteniük azokat a lehetőségeket, amelyek az emberek létbiztonságát nem csak szavakban, hanem tettekben is garantálják. A Bankcsapda igyekszik beépülni a közéletbe, hogy – pártérdekektől és ideológiáktól mentesen – képviselje a devizahitel fogságába ejtett emberek valódi érdekeit. Várják szövetségükbe azokat, akik egyetértenek célkitűzéseikkel, mert minden tiszta, józan gondolkodású emberre szükség van. 

A devizahitelezés társadalomromboló következményeivel szembeni küzdelem radikálisabb módját választotta a Nem Adom a Házamat Mozgalom (www.nemadomahazamat.hu), amely honlapján hirdeti: nem hagyják, hogy a közpénzen gazdagodó oligarcha bankár- és politikus-bűnözők kifosszák a lakosságot. Bár a média teljesen elhallgatja küzdelmüket, a mozgalom tagjai még a rendőrséggel is szembeszegülnek, de nem adják a házukat. Vezetőjük Póka László, aki elszánt és bátor csapatával tevőlegesen lép fel a bankok és a bankokat támogató hatalmasságok ellen. Személye ellen a különféle hatóságok hiába indítottak már számtalan eljárást, nem tudták megtörni. Még csak azt sem tudták elérni, hogy hitelező bankjának fizesse az aktuális törlesztő-részletet. Már 2012 áprilisa óta nem hajlandó erre! Úgy tartja, hogy ő már nem adós, hanem károsult, így nem tartozik, hanem kártérítést követel. Saját példájával szeretne mások számára is olyan utat mutatni, amely képes a bankár oligarchia hatalmának megtörésére. 

További információ és kapcsolat:
www.bankcsapda.eu és www.facebook.com/Bankcsapda és www.nemadomahazamat.hu és www.facebook.com/Nemadomahazamat


Kérjük mindazon szervezeteket/mozgalmakat/csoportotokat/honlapokat és Facebook oldalakat, amelyek szintén támogatják a devizacsapda elleni küzdelmet, és eme elkötelezettségüknek az újság nyújtotta lehetőségekkel is nyomatékot adnának, hogy jelezzék csatlakozásukat – elérhetőségeik megadásával – ezen az email címen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

További cikkek és írások a Közösségépítő újságban: