Magyarország a rendszerváltás óta ugyanannak a kétpólusú hatalmi elitnek a fogságában vergődik: a választópolgárok a libikóka hol egyik, hol a másik oldalához tartozó pártra és pártszövetségre voksolnak, aztán csodálkoznak, hogy hiába várják a kampányígéretek betartását, sorsuk jobbra fordulását. Egyeseket azonban eme „képviseletinek” nevezett, meglehetősen korlátozott demokrácia nem elégít ki, és keresik a módját annak, hogyan szélesíthetik ki a polgárok beleszólási képességeit a közügyekbe. Az egyik ilyen a „likvid demokráciának” nevezett módszer, amely döntéshozatali modellje révén igyekszik egyesíteni magában a képviseleti demokráciával elérhető szakértelmet és a közvetlen demokrácia előnyeit. 

 

Egy párt-független civil kezdeményezés már lehetővé tette a közügyeinkről való azonnali véleménynyilvánítás lehetőségét azzal, hogy elkészítette ennek a közösségi döntéshozatali módszernek az internetes modelljét. Ebben a webes rendszerben minden szavazópolgár az egyes kérdéseknél maga döntheti el, hogy akar-e szavazati jogával élni, vagy átadja-e azt olyannak, aki az adott témakörben megfelelő szakértelemmel bír. Ez a szavazási rendszer lehetővé teszi azt is, hogy ne csak egy opciót válasszunk ki a szavazásra bocsátottak közül (elvetve az összes többit), hanem megtehetjük, hogy a lehetséges alternatívákat rangsoroljuk aszerint, hogy melyiket tartjuk a legjobbnak, melyiket még elég jónak, elfogadhatónak, rossznak illetve teljesen elfogadhatatlannal. A www.li-de.tk honlapon vár minden felnőtt állampolgárt az a szavazószoftver, amelyen egyrészt kipróbálható a közvetlen részvételi demokrácia, másrészt el lehet kezdeni annak az új politikai formáció alapjainak a megszervezését, amely képes lehet kilépni a jelenlegi „pártokrácia” fogságából.

Magyarországon egyébként már van olyan – hivatalosan bejegyzett (!) – párt, amely célként tűzte ki ennek az új politikai döntéshozó szerkezetnek a megvalósítását. Az igencsak beszédes elnevezésű Kalózpárt (www.kalozpart.org) hisz abban, hogy az emberek nem szavazógépek, és hogy élettel tudják megtölteni a demokráciát.

A Közösségépítő Mozgalom meggyőződése, hogy a magyar közéleti térképen egy teljesen új alapok mentén működő politikai formációra van szükség. Az ezzel kapcsolatos értekezést megismerheti a www.kozossegepito.net oldal „kiáltvány” menüpontjában.

További információ és kapcsolat:
www.facebook.com/LikvidDemokracia és www.li-de.tk valamint www.kalozpart.org 


Kérjük mindazon szervezeteket/mozgalmakat/csoportotokat/honlapokat és Facebook oldalakat, amelyek szintén szerepet vállalnának egy új közéleti közösség felépítésében, és eme szándékukról az újság nyújtotta lehetőségekkel is hírt adnának, hogy jelezzék csatlakozásukat – elérhetőségeik megadásával – ezen az email címen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

További cikkek és írások a Közösségépítő újságban: