Szinte már általánosan elfogadott állítás, hogy a gyerekek hiába koptatják hosszú éveken át az iskolapadot, nem szereznek a munkahelyeken vagy a mindennapi élet során hasznosítható tudást (OECD adatai szerint a magyar felnőtt népesség 25-30 százaléka funkcionális analfabéta). Egyre többen vannak azok, akik egyenesen azt állítják, hogy az oktatási rendszer nem csak elveszi a gondtalan gyermekkort a jövő generációjától, hanem önbizalmát, kreativitását és természetes tudásvágyát vesztett, torzult énképű, szorongó, érdektelen és passzív, esetenként – súlyos konfliktusokra utaló – testi és lelki tüneteket produkáló embereket termel. A legmarkánsabb vélemény szerint az iskolában egész egyszerűen olyan GDP-termelő bio-robot állampolgárokat (alattvalókat) nevelnek, akik egy életén át engedelmeskednek a hatalom elvárásainak, nem fogalmaznak meg önálló véleményt, szó nélkül tűrnek a munkahelyeken, a bürokrácia rendszerében és az éhnyugdíj évei alatt – egészen a sírig.

 

Mindezek után nem véletlen, hogy folyamatosan növekszik azoknak a családoknak a száma, akiknek elegük lett mindabból, amit tapasztaltak és ezért kiutat keresnek az iskolarendszerből. Számukra azok az alternatív kezdeményezések kínálnak intézményesített lehetőséget, ahol a gyermek-központú oktatás megvalósítását tűzték ki célul. Ilyen például a pécselyi Báró Wesselényi Miklós Általános Iskola: www.balatonfelvideki-iskola.com. És persze akadnak olyan egyéni megoldások is, amikor egy család felvállalja minden következményét annak, hogy otthon oktatja gyermekét. Az otthonoktatás során a gyerekek a szüleikkel saját tempójukban, nyugodt, otthoni körülmények között tanulnak. Legfőbb előnye, hogy marad idő a családi életre, a gyermek-szülő kapcsolat megélésére és természetesen a játékra is. Az otthontanulók és az otthontanulás iránt érdeklődők számára már honlap is működik. A portál célja, hogy az otthonoktató családok megtalálhassák egymást, és olyan „tanulócsoportokat” alapíthassanak, amely révén a szülők egymást segítve, közösen adják át gyermekeiknek az életben hasznos tudást: www.otthontanulok.hu

Az oktatási rendszer hibáit nem csak a szülők érzékelik, a pedagógusok ugyanúgy elszenvedik annak következményeit. Segélykiáltásaik a www.tanitanek.com honlapon témakörök szerint petíciók formájában öltenek testet.

További információ és kapcsolat: www.balatonfelvideki-iskola.com és www.otthontanulok.hu és www.tanitanek.com


Kérjük mindazon szervezeteket/intézményeket/mozgalmakat/csoportotokat/honlapokat és Facebook oldalakat, amelyek szintén alternatív oktatási módszerek mentén működnek vagy támogatják azokat, és eme elkötelezettségükről az újság nyújtotta lehetőségekkel is hírt adnának, hogy jelezzék csatlakozásukat – elérhetőségeik megadásával – ezen az email címen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

További cikkek és írások a Közösségépítő újságban: