Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

A geotermikus energia a legolcsóbb, leginkább gazdaságos megújuló energiaforrások egyike. Magyarország a Föld mélyéből felfelé áradó hőenergia tekintetében kiváló adottságokkal rendelkezik: nálunk az átlagos geotermikus grádiens 5-7 Celsius-fok között mozog, ami a világ átlagos értékének 1,5-2-szerese. E termikus adottságunk miatt 1000 méter mélységben a réteghőmérséklet eléri, sőt meg is haladja a 60 Celsius-fokot, 2000 méter mélységben pedig már 100 fok feletti hőmérsékletű, jelentős mezők terülnek el. Magyarország tehát geotermikus nagyhatalom, ugyanakkor geotermikus energiafogyasztásunk a teljes energiafelhasználás egy százalékát sem teszi ki.

Pedig csak a gádorosi “NSZ.3″ elnevezésű elhíresült termálkútból 5000 milliárd euró (!) értékben, 20 milliárd tonna kőolaj-egyenértéknek megfelelő geotermikus energiát lehetne kinyerni 25 év alatt. Becslések szerint a tározó hasznosítható energiakészlete meghaladja Kuvait Állam teljes olajkészletét! A kitermelhető energiakincs nemcsak a Kárpát-medence, hanem egész Közép-Európa energiaellátásában jelentős szerepet foglalna el. (A gádorosi kút ügyében – annak jelentősége miatt – sajnos “jogi háború” tört ki és zajlik hosszú évek óta. Egyes vélemények szerint vannak olyan érdekcsoportok, akik gátolni próbálják a kút üzembe állítását.)

 

A “lábunk alatt parlagon heverő” geotermikus energiát hasznosíthatnánk fűtésre, villamosenergia termelésre és a gyógyturizmusban. Egész településeket köthetnénk rá hőenergiát hasznosító fűtés- és melegvíz előállító rendszerekre, míg a 100 Celsius-fok feletti víz energiáját elektromos árammá alakíthatnánk. És ott van még a sok felszínre törő termálforrás is, melyek vizére építve fellendíthetnénk a gyógyturizmusunkat is. Mégsem élünk e lehetőséggel, pedig a geotermikus energia – a napenergiához hasonlóan – korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre folytonosan, ráadásul viszonylag gazdaságosan kitermelhető módon. Nem élünk vele, pedig jót tenne a gazdaságnak, hiszen a geotermikus erőművek segítségével csökkenthetnénk az olaj és gáz függőségünket és a kereskedelmi deficitet, nem beszélve az átállással létrejövő új munkahelyekről.

Gondoljunk csak bele! Ha az állam elhatározná magát a geotermikus átállásra, akkor programokat indíthatna a települések fűtési rendszerének átalakítására, amely már az első körben rengeteg munkahelyet hozna létre, hiszen a kutak és erőművek, valamint a vezetékrendszer építéséhez dolgozó kezekre és szakemberekre van szükség. A kinyert hővel csökkenthető lenne az energiafüggőségünk, nem költenénk már annyit a gázra és olajra. A gyógyturizmus beindításával pedig az öregedő Európa egyre nagyobb létszámú nyugdíjas polgárainak kedvenc pihenő és gyógyuló helye lehetnénk – télen és nyáron egyaránt.

Mindez természetesen nincs ingyen, rengeteg pénzbe kerülne, de megéri befektetni, mert megtérül. Az egyre dráguló energiaárak miatt a megtérülési idő ráadásul folyamatosan rövidül. Az átállás hosszabb távon egyébként is elkerülhetetlen, mivel a gáz és olaj korlátozott mennyiségben van jelen a Földön, és ennek okán egyszer csak elfogy. Teljesen értelmetlen dolog kényelmesen várakozni ennek bekövetkezésére, inkább készüljünk fel az elkerülhetetlenre.

…és akkor még nem beszéltünk arról az átállással járó előnyről, miszerint a geotermikus energia nem szennyezi a környezetet, azaz a fenntartható fejlődés záloga.

Fogjunk össze és hajtsuk végre Magyarország geotermikus átállását!

A cikkhez EBBEN a fórumban tud hozzászólni!

Forrás: Origo.hu, Ingatlanmagazin.com