Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Egyre sokkolóbb hírek jelennek meg a médiában az ebola-járványról. Hétről hétre növekszik az áldozatok száma, a vezető politikusok és járványügyi szakértők nem győzik egymást túllicitálni a helyzet súlyosságát illetően. A "sztori" azonban ismerősnek tűnik, hiszen minden apokalipszisről szóló film hasonlóképpen kezdődik: a cselekmény előtti rövid bevezetőben a rendező beszélő politikusokat, lángoló épületeket és zavargó embereket mutat a nézőnek, majd megjelenik a földgömb, amelyen először csak egy, majd még néhány piros pont bukkan fel, aztán pedig az egész Földet elborítja a végítélet.

Terjedő világvége

Olvasom a híreket, nézem a híradásokat és úgy érzem, hogy egy világvégés/zombis/tudományos fantasztikus filmben vagyok leírható mellékszerelő. Zajlanak az események, terjednek az ebola-járványt jelző piros pontok a globális térképen. Valami készül, valamit valakik előkészítenek. A kitűzött cél megvalósításának kommunikációs része mindenesetre jó ütemben halad: a közvélemény folyamatosan kapja napi sokkoló híradagját, egyre többen rettegnek. Sikerült továbbá elég ügyesen a világ számos országába eljuttatni több vírusgazdát: jutott fertőzöttből az Egyesült Államokon át Európába is. Szóval most már bármi megtörténhet, és azon senki sem lepődne meg.

Ebola-vírus

Persze az is lehet, hogy mindez csak a már megszokott, és menetrendszerűen elővett H1N1, H1N5 stb. világjárvány továbbfejlesztett változata, és nem szól másról, mint hogy a rettegő emberek jól beoltassák magukat azzal az ebola elleni vakcinával, amivel a gyógyszeripar rukkol majd elő. Majd, amikor bárki hajlandó bármennyit fizetni az "életmentőnek" nevezett szérumért. 

Mégis mit tehetünk ebben a helyzetben? A legfontosabb, hogy ne hagyjuk magunkat megfélemlíteni! Ha saját lelkünkben gátat vetünk a félelemkeltésnek és nem ijedünk meg a média szenzációsan sokkoló híreitől, akkor képesek leszünk higgadt döntéseket hozni. Ha nem dőlünk be a félelem-iparnak, akkor elkerülhetjük mindazt, amiért az ebolát ránk szabadítják. 

A kép forrása: AFP/Dominique Faget

Íme, egy kis kronologikus borzongató olvasnivaló:

Szeptember 22.: Más földrészre is átterjedhet az ebola! A vírus egyik felfedezője, Peter Piot attól tart, hogy a Nyugat-Afrikában élő indiaiak közül valaki hazahurcolja a kórt a szubkontinensre. A belga járványügyi szakember, volt ENSZ-főtitkárhelyettes a Der Spiegelnek elmondta, hogy Indiában gyakran nem viselnek kesztyűt az orvosok és az ápolók, és Nyugat-Afrikában is a kesztyű használatának mellőzése vezetett a kór rohamos terjedéséhez. A belga szakembert aggodalommal tölti el a járvány mértéke. "Ez már nem járvány, hanem humanitárius katasztrófa. Nem hittem volna, hogy valaha idáig fajulhat a helyzet" - mondta Piot a mostani járványról, amelyet a betegek kevesebb mint fele él túl." - mondta. Forrás: APA, AFP, MTI. A cikk itt olvasható el!

Szeptember 21.: Félmillió ebolás lehet január végére! Közel 500 ezer ember fertőződhet meg a Nyugat-Afrikában tomboló ebolával, írja a Washington Post. A Centers for Disease Control and Prevention felmérése ugyan csak jövő héten lesz publikus, de az újság értesülései szerint drámai a helyzet Afrikában. A World Health Organization korábban 20 ezer potenciális fertőzöttről beszélt, de a vírustól leginkább sújtott országok – Libéria, Guinea és Sierra Leone – azonnali, drasztikus beavatkozást igényelnek. A WHO legfrissebb statisztikája szerint az ebola kitörése óta 5357 ember fertőződött meg és 2630-an haltak bele a vírusba. Az utóbbi három hétben megduplázódott az ebolagyanús esetek száma a térségben. A cikk itt olvasható el! 

Szeptember 19.: A nemzetközi békét és stabilitást is fenyegeti a nyugat-afrikai ebola-járvány! A nemzetközi békét és stabilitást is fenyegeti a nyugat-afrikai Ebola-járvány, az ellene való fellépés érdekében a következő fél évben egymilliárd dollárnyi támogatásra lenne szükség az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerint. A testület rendkívüli ülést tartott a témáról, és határozatot fogadott el, amelyben arra szólította a világszervezet tagországait, hogy a lehető leghamarabb nyújtsanak helyszíni és anyagi segítséget a válság kezeléséhez. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az ülésen azt mondta, hogy a megbetegedések száma háromhetente megduplázódik, és a hatékony fellépés érdekében a következő fél évben egymilliárd dollárnyi támogatásra lenne szükség. A cikk itt olvasható!

Szeptember 16.: Obama szerint az ebola globális fenyegetés! Az elnök, aki a helyi járványügyi megelőzési központban (CDC) tett látogatást, az előzetes tájékoztatásnak megfelelően bejelentette, hogy 3000 katonát vezényel Nyugat-Afrikába, akik egészségügyi létesítményeket fognak építeni és járványügyi szakembereket fognak kiképezni. Mint mondta, ez a legnagyobb nemzetközi segítségnyújtás a CDC történetében. Barack Obama szerint az egész világ azt várja az Egyesült Államoktól, hogy felvegye a küzdelmet a halálos kór terjedésével szemben. A cikk itt olvasható el!

Szeptember 12.: Az ebola képessé válna a levegőben való terjedésre! Az ebolavírus éppen olyan mutációkon megy át, amelyek még halálosabbá tehetik. A vírus genetikai állománya már több mint háromszázszor változott a korábbi vírustörzsekhez képest. „Azonnali beavatkozásra van szükség, mielőtt az ebolavírus egy újabb mutációval könnyebben átadhatóvá válna, és fenyegetést jelentene az Egyesült Államokra” – mondta Barack Obama az NBC tévécsatornának adott interjújában. Minél tovább tart a járvány, annál több lehetősége lesz a vírusnak mutálódni. „A genetikai állományban bekövetkező legapróbb változásnak is komoly következménye lehet” – mondta Jonas Schmidt-Chanasit virológus, a Bernhard Nocht Institute for Tropical Medicine munkatársa. A kutató szerint a vírus fertőzőképesebbé válhat a közeljövőben. A legrosszabb forgatókönyv azonban az lenne, ha az ebola képessé válna a levegőben való terjedésre. A cikk itt olvasható!

Szeptember 11.: 70 millió embert is elérhet az ebola! Az Oxfordi Egyetem tudósai szerint Nyugat- és Közép-Afrika 15 államában ütheti fel a fejét az ebolavírus, további 70 millió embert veszélyeztet a fertőzés. A kutatók tanulmányukban összehasonlították a korábbi ebolajárványok kitörését a vírus lehetséges terjedésével a denevérek és csimpánzok körében, hogy előrevetítsék, miként terjedhet el a járvány az óriási állatállományon keresztül. Ez az első olyan tanulmány, amelyben a szakemberek megpróbálnak magyarázatot adni arra, hogyan terjedt el a testnedveken és véren keresztül fertőző ebolavírus Nyugat-Afrikában. A cikk itt olvasható!