Rekordösszegű, 554 millió dolláros jóvátételt fizet az amerikai kormány Észak-Amerika legnagyobb indián törzsének, a navahóknak, azzal az indoklással, hogy évtizedeken keresztül rosszul bánt a törzs anyagi eszközeivel és természeti forrásaival. Az ötvenéves pereskedésre pontot tevő megállapodást pénteken írják alá az Arizona állambeli Window Rockban, amely az indiánrezervátum fővárosa. A jogi egyezség keretében kifizetendő kártérítés a legnagyobb összeg, amelyet valaha egyetlen törzsnek kifizettek. A navahók cserében elállnak a további kárigénytől.  

 

Harrison Tsosie navahó főügyész ugyanakkor kijelentette, hogy a most megkötendő ügylet nem zárja ki, hogy a törzs újabb pereket indítson a területét ért víz- és urániumszennyezések miatt. A tisztviselő nem volt hajlandó elárulni, hogy a perek keretében a törzs korábban mekkora kártérítést követelt az amerikai kormánytól.  

Ben Shelley navahó elnök a törzsi szuverenitás diadalának nevezte a megállapodást. Egyben bejelentette, hogy törzsi gyűlésen határoznak arról, mire fordítsák majd a kártérítést. 

Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter történelminek minősítette az egyezséget. Úgy vélekedett, ez is mutatja, hogy az amerikai igazságügyi tárca mennyire elkötelezett a törzsi nemzetekkel kialakított partnerség erősítése iránt. 

A navahóknak, a legnépesebb észak-amerikai törzsnek mintegy háromszázezer tagja van, a törzshöz Arizona, Új-Mexikó és Utah államban mintegy hetvenezer négyzetkilométernyi terület tartozik.

Forrás: MTI

A kép illusztráció, forrása: navajorug.com